Wednesday, August 5, 2009

Asam Pedas Daging Tetel

Asam Pedas daging tetel ni sesuai sangat dipadankan dengan kerabu telur kat bawah tu... kena makan dengan nasi panas, waktu sahur pun makan berpinggan-pinggan... Ulang masa buka puasa pun masih ok lagi....

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

300 gm daging tetel- hiris kecil-kecil dan rebus hingga empuk. (guna pressure-cooker lagi bagus)
1/2 cawan cili kisar pekat- kalau nak banyak kuah, lebihkan lagi
1/2 cawan air asam jawa cair
1/2 cawan air rebusan daging
5 tangkai kacang bendi dibuang tampuknya
daun kesum secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan dikisar halus;

5 ulas bawang merah saiz besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 inci belacan siap dibakar
2 biji cili padi

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan daging,air asam jawa dan air rebusan daging. Biar mendidih. Masukkan garam secukup rasa. Masukkan bendi dan daun kesum. Biar mereneh hingga bendi lembut. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, ulam-ulaman dan sambal belaca
n... kerabu telur jangan lupa ye...

2 comments:

  1. Kite nak tumpang mkn berpinggan pinggan jugak ade lagi ke belen2 nie kak an? hehehe

    ReplyDelete
  2. Boleh sangat Ijan, kalau sempat sampai sini dalam masa 1 jam... cepat book flight...heheh

    ReplyDelete