Petang semalam sempat 'menggodek penimbang, oven dan tepung dan terjadilah mafin strawberry ni... ambik resepi kat dapur mat Gebu lagi. tq Mat.. sedaap mafin ni..
Bahan-bahan: (menghasilkan 12 biji mafin besar)
180 gm mentega
140 gm gula halus
2 biji telur gred A
100 ml susu segar (k.An guna susu cair je)
220 gm tepung gandum
2 camca teh baking powder (diayak bersama tepung)
1 camca teh strawberry emulco (k.An tak ada, ganti dengan 1 sudu besar perisa minuman strawberry)
Cara membuatnya:
1. Putar mentega bersama gula hingga putih. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Perlahankan kelajuan. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu hingga habis. Gaul rata.
2. Masukkan perisa strawberry dan gaul sebati. (adunan agak pekat.. jangan risau ye..) Sudukan adunan ke dalam acuan mafin 3/4 penuh.
3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 darjah Celsius selama 18- 20 minit (ikut oven)
canteeekkknyaaaa mafinnn!!!!
ReplyDeleteMaffin ni kalau sebijik tak cukup nie Kak An... buat minum2 petang bestnye :D
ReplyDelete>resmipadi :cik abang sayang dah makan ke mafin ni..?
ReplyDelete>blogresipi:k.an pun suka.. sebijik memang tak cukup.. Untuk Ijan, K.An bagi 3 bijik skali, utk baby dlm perut ngan hubby skali..
dah makan.. semalam masa tetamu arab tu datang. sedaaaap!!!
ReplyDelete