Friday, July 17, 2009

Kue-teow Kerang Goreng

Salam sejahtera di pagi hari kepada semua.. Kalau tak ada idea nak sarapan apa, ada stok kue-teow, jom kita masak kue-teow goreng dengan kerang. Kalau tak sempat pagi ni, boleh singgah pasar masa balik kerja nanti dan sediakan untuk minum petang.... tak sampai 30 minit, siap sajian menyelerakan untuk keluarga...


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 pinggan)

1 peket kue-teow (basuh dengan air dan toskan)- gaulkan dengan 2 sudu besar kicap manis. jika guna kicap masin, tak perlu letak garam dalam masakan
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
3 tangkai daun kucai- potong 1 sm panjang
segenggam taugeh dibersihkan(kalau tak suka boleh ganti dengan kobis)** k.an suka banyak taugeh
3 sudu besar cili kisar -kurangkan jika cili jenis pedas
3 sudu besar kicap manis
1 sudu teh sos tiram
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan kerang yang telah direbus dan dikopek kulit
1/4 cawan air rebusan kulit udang
1 biji telur A

Cara membuatnya: (proses memasak sangat cepat)- gunakan api sederhana

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali (tak perlu minyak banyak sebab kue-teow dah berminyak). Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak (1 minit). Masukkan kerang dan kucai. Masukkan air rebusan kulit udang, kicap, sos tiram dan garam. Didihkan.
3. Masukkan telur, kue-teow dan taugeh. Kacau sebati. Rasa.. jika kurang masin, tambahkan kicap dan gaul rata.
4. Tutup api dan hidangkan ketika panas.

**** mengikut pengalaman k.An rasa kue-teow goreng lebih sedap jika cukup pedasnya.


2 comments:

  1. adeeehhhh!! tgk kerang nih mmg tk bleh tahannnnnnnnnn!!! uwaaaaaa....

    ReplyDelete