Tuesday, May 19, 2009

Buat sendiri Pop-Corn

Minggu lepas, terlapang sikit, dan K.An dapat panggilan daripada mak kawan Asma' yang sudi kongsi resepi pop-corn. Pergi ke c4, beli jagung kering dan jadilah pop-corn buatan sendiri. Lebih sedap, lemak dan manis. Resepinya nanti mintak izin daripada empunya resepi dulu ye...

Dah dapat keizinan untuk dikongsi resepinya.. (thanx Jeanna)

Bahan-bahan: (menghasilkan 1 periuk 4 liter pop-corn)
1/2 cawan jagung kering (murah je beli di pasaraya)

1/2 cawan minyak masak

1/2 cawan margerin

1/2 cawan gula pasir (K.an gunakan gula castor)

Cara membuatnya:

1. Panaskan kuali. Tuangkan semua minyak bermula di sekeliling kuali agar minyak rata. Masukkan jagung. Tutup kuali. Gunakan api sederhana.

2. Biarkan jagung meletus 'pop'. Semakin kurang bunyi, perlahankan api dan apabila habis bunyi, baru buka tudung kuali. Matikan api. Ketepikan dulu.

Karamel:

Dalam kuali lain, campurkan margerin dengan gula. Hidupkan api sederhana. Apabila margerin mula cair, perlahankan api. Kacau campuran gula dan margerin hingga gula hancur dan agak pekat. Jangan biar hangus. Matikan api dan masukkan jagung. Gaul rata.


Sedia dinikmati bersama keluarga...

No comments:

Post a Comment