Tuesday, May 19, 2009

Ikan Tenggiri Sambal

Dah memang tekak orang Melayu yang tak boleh makan nasi tanpa lauk pedas... Kalau tak ada sambal belacan, atau asam pedas, atau sambal tumis, atau kari atau masak lemak cili api.... mmph memang perlahan je suapnya. Paling kurang kena buat kicap pedas atau budu dikawankan dengan cili padi..

Di rumah ni pun dalam setiap hidangan, kena ada yang warnanya merah. Tambahan pulak si Sarah (anak K.An yang no-3 tu). Kalau bukak tudung saji, ada sambal tumis.. terus je kata sedapnya... walaupun belum makan...

Lagi satu perkara, selain boleh dibuat taucu, kalau ada lebihan ikan goreng yang tak habis, boleh juga dibuat sambal tumis macam ni.. tak membazir...


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

3 ketul ikan tenggiri- bersihkan, lumur dengan garam kunyit dan goreng separa garing. Ketepikan

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk/kisar halus

1/2 cawan cili kisar

1 labu bawang besar dipotong gelang

1 sudu kecil pati asam jawa Adabi dicampur 1/2 cawan air

garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.

2. Masukkan air asam jawa dan bawang besar. Biar mendidih dan bawang layu. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment