Wednesday, March 25, 2009

Daging Masak Kicap Berlada

Tak tahulah kenapa, bila teringat makanan yang sedap-sedap, mesti teringat bulan puasa. Sedangkan bulan Ramadhan jauh lagi. Agaknya bila puasa ni, macam-macam idea makanan datang ke otak ni..lapar le katakan. Kalau tak bulan puasa, masa berpantang lepas bersalin pun macam tu jugak. Semua benda teringin nak makan... Maklumlah, bila tak boleh tu lah yang menyebabkan nafsu makan ni memberontak... ye tak?...

Masa berbuka, memang semua benda nak makan, tapi kalau sahur... gosok mata 10 kali pun belum tentu selera datang... bila kena sedia makanan sahur untuk anak-anak, lagilah kena masak yang betul-betul mereka suka. Kalau tak, membazir le jawabnya.
Antara lauk yang anak-anak K.An sentiasa 'jalan' kalau waktu sahur camtu ialah masak kicap daging berlada ni... Kadang-kadang, k.An sengaja masak lebih dan boleh panaskan sampai 3 kali sahur.. yang penting anak-anak makan banyak supaya cukup tenaga untuk berpuasa.


Bahan-bahan:(hidangan untuk 5 orang)

500 gm daging lembu dihiris nipis- dibasuh dan toskan

3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dihiris halus

kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang serba satu

1 labu bawang besar dihiris tebal-tebal melintang (gelang)

2 biji cili merah dibelah 4

1/2 cawan kicap manis

1 sudu besar cili kisar

1 sudu teh lada hitam ditumbuk halus

1 sudu teh sos tiram

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi dan bawang keperangan. Masukkan cili kisar dan tumis 1/2 minit. Masukkan 1/2 cawan air.

2. Masukkan kicap dan daging. Tutup periuk. perlahankan api dan biar daging mereneh hingga empuk. (lebih cepat jika guna periuk tekanan)

3. Bila daging empuk, masukkan lada hitam, bawang besar, cili merah, sos tiram dan garam. Biar mendidih dan kuah agak pekat lebih kurang 5 minit. Tutup api dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment