Thursday, January 15, 2009

Aneka sayur

Bila kita memasak untuk keluarga, ingatlah bahawa diri kita adalah apa yang kita makan... Makanan seimbang penting untuk kesihatan. Lebihkan sayuran dan makanan berserat. Lagipun memasak sayuran ni, mengambil masa yang singkat dan boleh melatih anak ke dapur... Kalau K.An, masa nilah K.An minta bantuan Asma' dan Sarah potong sayur sebab kerjanya mudah dan menyeronokkan.. (budak-budak suka buat kerja orang dewasa..he..heh)



Sayur campur tumis air (jenis sayur boleh ditambah ikut citarasa)

Bahan-bahan:(hidangan untuk 3 orang)

200 gm bunga kobis dipotong ikut suka

sedikit sayur sawi dipotong 1 inci panjang

200 gm cendawan tiram dicarik-carik

5-10 ekor udang putih

2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk/ kuali. Tumis bawang merah dan putih seketika. Jangan sampai perang. Masukkkan udang, kacau sedikit dan terus masukkan sayuran.

2. Masukkan 1/2 cawan air. Tutup periuk 1 minit. Buka tudung periuk, masukkan sedikit garam. Kacau sedikit dan tutup api.

Sedia dihidang.

Labu Air Rebus (orang Banjar kata, Gangan Labu Ayaq)

Bahan-bahan:(hidangan untuk 3 orang)

1/2 biji labu air- kupas kulit dan potong 1/2 sm tebal
1 labu bawang besar dihiris nipis membujur
5-10 ekor udang putih
garam sebukup rasa
suun (direndam 2 minit)-kalau suka

Cara-cara:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang dan udang hingga bawang layu.
2. Masukkan 1 cawan air (atau lebih). Masukkan labu air dan tutup periuk. Biar mendidih dan labu empuk(warnanya bertukar jernih)
3. Masukkan suun dan sedikit garam. Tutup api bila suun lembut. Sedia dinikmati.

Bayam Tumis dengan Lobak Merah

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis

sedikit ikan bilis telah dikopek

1 ikat bayam dibersihkan dan dipetik daun dan batang yang lembut sahaja

1/2 batang lobak merah dihiris nipis

1 biji cili merah dihiris serong

garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang dan ikan bilis hingga wangi. Masukkan 1/4 cawan air.

2. masukkan sayuran. Kacau sedikit dan tutup periuk 1 minit. Masukkan garam.

3. Kacau rata sayur dan tutup api bila sayur sudah masak.

1 comment:

  1. sedapnya kak....mmg sesuai untuk org2 yg tgh berdiet mcm sy ni,...nanti sy cuba resepi2 akak ni ek..tq kak

    ReplyDelete