Sayur campur tumis air (jenis sayur boleh ditambah ikut citarasa)
Bahan-bahan:(hidangan untuk 3 orang)
200 gm bunga kobis dipotong ikut suka
sedikit sayur sawi dipotong 1 inci panjang
200 gm cendawan tiram dicarik-carik
5-10 ekor udang putih
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk/ kuali. Tumis bawang merah dan putih seketika. Jangan sampai perang. Masukkkan udang, kacau sedikit dan terus masukkan sayuran.
2. Masukkan 1/2 cawan air. Tutup periuk 1 minit. Buka tudung periuk, masukkan sedikit garam. Kacau sedikit dan tutup api.
Sedia dihidang.
Labu Air Rebus (orang Banjar kata, Gangan Labu Ayaq)
Bahan-bahan:(hidangan untuk 3 orang)
1/2 biji labu air- kupas kulit dan potong 1/2 sm tebal
1 labu bawang besar dihiris nipis membujur
5-10 ekor udang putih
garam sebukup rasa
suun (direndam 2 minit)-kalau suka
Cara-cara:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang dan udang hingga bawang layu.
2. Masukkan 1 cawan air (atau lebih). Masukkan labu air dan tutup periuk. Biar mendidih dan labu empuk(warnanya bertukar jernih)
3. Masukkan suun dan sedikit garam. Tutup api bila suun lembut. Sedia dinikmati.
Bayam Tumis dengan Lobak Merah
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis
sedikit ikan bilis telah dikopek
1 ikat bayam dibersihkan dan dipetik daun dan batang yang lembut sahaja
1/2 batang lobak merah dihiris nipis
1 biji cili merah dihiris serong
garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang dan ikan bilis hingga wangi. Masukkan 1/4 cawan air.
2. masukkan sayuran. Kacau sedikit dan tutup periuk 1 minit. Masukkan garam.
3. Kacau rata sayur dan tutup api bila sayur sudah masak.
sedapnya kak....mmg sesuai untuk org2 yg tgh berdiet mcm sy ni,...nanti sy cuba resepi2 akak ni ek..tq kak
ReplyDelete