Wednesday, December 17, 2008

Sambal Daging Kak T

Dalam keluarga K.An, kalau sebut je sambal, semua akan kaitkan dengan Kak T sebab suaminya Abg. Dzul amat menyukai segala jenis masakan bersambal. Kalau di Utara, kami sebut 'masak pedas'. Sambal ikan bilis, sambal telur, sambal udang, sambal kerang... semua Abg. Dzul suka. Jadinya, Kak T memang pakar masak segala jenis sambal..

Bulan Jun lepas, kami buat hari keluarga, dan kak T masak sambal daging... makan dengan nasi impit je. Nak buat lauk pun boleh juga.. Sedaap.

Bahan-bahan:

500 gm daging batang pinang (Potong nipis agar cepat masak)

5 ulas bawang merah dan 1/2 labu bawang besar dikisar

3 ulas bawang putih ditumbuk kasar

1/2 inci halia ditumbuk kasar

3/4 cawan cili kisar

1/2 cawan santan sederhana pekat

garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak masak di dalam periuk.

2. Tumis semua bawang dan halia sehingga wangi.

3. Masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan daging. Kacau sedikit dan tutup periuk. Perlahankan api dan biarkan hingga daging empuk.

4. Bila daging empuk, masukkan santan garam dan sedikit gula. Masak hingga kuah pekat. Jika suka ada rasa masam sikit, tambahkan 1 sudu besar air asam jawa. Bila kuah pekat cantik, dan cukup rasanya, tutup api dan boleh dihidang.

No comments:

Post a Comment