Saturday, December 27, 2008

Lala Goreng Cili

Jemu makan ayam, daging dan ikan, sesekali tukar selera ke makanan laut lain, ok juga.. Lagipun masak lala ni sekejap je dan sesuai untuk masak segera kalau ada tetamu datang mengejut.. Istimewa lagi..


Bahan-bahan: (Hidangan untuk 3-5 orang)

500 g lala segar

2 biji cili merah dikisar bersama 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 2 batang serai yang dititik

1 tangkai daun sup dihiris halus

garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi.

2. Masukkan lala dan 1/2 cawan air. Kacau lala hingga kulitnya bertukar warna dan terbuka. Masukkan daun sup dan garam. Kacau rata dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment