Wednesday, December 24, 2008

Kerabu Tuna Kacang Kelisa Chef Wan

Rancangan memasak dan yang berkaitan dengan makanan memang berlambak-lambak di TV. Tak kira saluran media utama mahupun media satelit berbayar... Setiap hari pasti ada rancangan yang memaparkan pelbagai resepi masakan dan makanan dari pelbagai pelusuk tempat. Memang 'best' menonton rancangan macam ni... Yelah, semua orang makan hari-hari dan makan adalah keperluan hidup.

Persoalannya, berapa ramai yang menonton rancangan memasak, kemudiannya mencuba resepi yang baru ditonton tu..?
K.An rasa 20 % je yang mencuba, dan yang lainnya dilupakan sahaja.. Kesian.. chef-chef yang penat-penat memasak tu.. Bagi K.An, kalau yang bahannya mudah, murah dan caranya juga tidak remeh atau cerewet, memang K.An cuba. Contohnya kerabu tuna ni.. K.An ikuti rancangan Chef Wan dengan Tuna TC Boy 5 tahun lepas... Ini salah satu resepi yang kekal dalam ingatan sebab sedaaap dan tak macam makan sayur pun (bagi anak-anak)

Bahan-bahan:

1 tin Tuna Cili Padi TC Boy (K.An dah cuba jenis lain, tak sama rasanya.. jadi gunakan yang dalam resepi ye.. jangan tukar)

1 cawan kelapa putih parut- disangrai sedikit hingga wangi kekuningan

2 sudu besar udang kering direndam sebentar dan tumbuk halus

4 sudu besar cili kisar

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus

2 batang serai dititik dan ditumbuk halus

1 sudu besar kerisik

2 biji limau nipis diperah airnya

8 urat kacang kelisa dipotong 3 mm tebalnya (kalau nipis sangat, tak terasa rangup bila mengunyahnya)

garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, putih, dan serai hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak.

2. Masukkan udang kering, kelapa parut dan kerisik. Gaul rata hingga campuran kelapa agak kering. Tutup api dan ketepikan.
3. Buka tin tuna dan tuangkan minyak di dalamnya. Keluarkan semua isi tuna dan masukkan ke dalam mangkuk besar.

4. Masukkan kacang kelisa yang telah dipotong tadi dan sambal kelapa kedalam mangkuk berisi tuna. Perahkan air limau nipis. Gaul rata. Masukkan garam dan sedikit gula. Sesuaikan rasa. Ada masam, manis, masin dan pedas...

*** Terima kasih Chef Wan kerana berkongsi resepi yang sedap ni.

Kerabu ni boleh juga dimakan dengan roti pita, roti sandwich atau roti burger.

No comments:

Post a Comment