Tuesday, December 6, 2011

Marble Cheese Brownies untuk hari istimewa


Alhamdulillah pada tarikh 7 November 2011, genaplah 17 tahun perkahwinan K.An dan Abang Azam yang telah dikurniakan 6 cahayamata penyeri kehidupan. (Walaupun kehadiran Allahyarhamah Munirah cuma seketika tapi sungguh bermakna dan penuh kenangan)... Susah senang, suka duka kami harungi bersama... banyak cabaran tapi cabaran itulah yang mematangkan kami sekeluarga.

Pada tarikh yang sama, 7 November 2007, K.An telah selamat melahirkan cahayamata yang ke-5, Maryam Huda yang comel... dah 4 tahun berlalu... maryam pun dah besar...

Untuk peristiwa istimewa ni, K.An buatkan kek istimewa juga... Marble Cheese Brownies yang sungguh sedap..
Resepinya K.An salin dari dapur Yatie.. Resepi asal  Kak Rinn... Terima kasih semua..

Bahan-bahan:

Brownies

250 gm mentega
1 cawan serbuk koko
3 biji telur B
1 1/2 cawan gula kastor (K.An kurangkan 1 sudu besar)
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
1 st esen vanilla ( K.An gantikan 1 sudu besar pati jus oren Sunquick atau yang sepertinya)

Cara membuatnya:

1. Cairkan mentega di dalam periuk. Angkat. Masukkan koko dan kacau rata.

2.Whisk gula dan telur. Masukkan ke dalam 1. Kacau rata menggunakan whisk.

3. Masukkan susu cair. Gaul lagi.

4. Akhir sekali masukkan tepung dan gaul sebati.

5. Panaskan oven pada suhu 175 C. Alas loyang 10 X 10 inci dengan kertas minyak. Biarkan kertas berjuntai di kiri kanan loyang agar kek senang dikeluarkan. Jika tiada loyang besar 10 X 10, bahagikan adunan kepada 2 loyang agar lapisan kek tidak terlalu tebal.

6. Tuang adunan brownies dan ratakan. Tinggal sedikit untuk buat corak marble nanti (anggaran 1/4 cawan)
Bakar brownies selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah. K.An letakkan loyang kek di rak paling bawah.

Bahan Lapisan Cheese

250 gm cream cheese (Philadelphia)
1 cawan gula kastor- (K.An gunakan 3/4 cawan sahaja)
1 biji telur B

Cara membuatnya:

1. Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

Selepas 20 minit, keluarkan brownies. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies dan lorekkan ikut citarasa. Masukkan ke dalam oven dan bakar lagi 15 minit. Sejukkan sebelum dipotong.

**** K.An warnakan sedikit adunan cheese dan buat corak bunga tulip untuk kek pertama dan corak bunga raya untuk loyang kedua... teruja anak-anak tengok rupanya.. sayang nak makan...
Brownies ni memang sedap sebab ada rasa cheese di atasnya. Kepada yang tak suka manis eloklah dikurangkan sukatan gula untuk adunan cheesenya...

 Selamat mencuba.

Thursday, December 1, 2011

Home-made Sardine

Assalamualaikum wrt wbt...

Pagi ini sama-samalah kita panjatkan kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana masih memanjangkan umur kita bagi terus menikmati kehidupan di dunia ini. Moga kesihatan yang diberikan digunakan sebaik-baiknya dan semaksimanya kerana kita tidak pasti sampai bila nikmat ini dapat kita kecapi...

Alhamdulillah di pagi ini juga, dapat kiranya K.An kongsikan resepi membuat Ikan Sardin di rumah  macam sardin yang kita beli dalam tin tu... dan kalau nak tahu, sardin yang dibuat sendiri ni, jauh lebih sedap rasanya berbanding yang dibeli... kalau nak tahu, cubalah sendiri ye..

Resepi ni dikongsi oleh Ibu mertua K.An (Hajjah Siti Zainab) lama dulu... tapi baru je K.An mencubanya. Almaklum, dah beli ikannya, dan tomatonya...... belum sempat diproses,  dah habis digoreng dan dibuat kuah tomato kegemaran semua... 




Kebetulan baru-baru  ni, K.An ke pasar borong dan ternampak ikan sardin cantik-cantik, segar bugar dan besar-besar... hmmmm, peluang baik nampaknya... Akhirnya terlaksana juga projek terbengkalai selama ni.
Kepada yang inginkan sardin 100% HALAL, memang patut mencuba resepi ni.

Bahan-bahan:  ( Buat separuh jika pertama kali ingin mencuba)

1 kg ikan sardin segar- bersihkan, buang kepala, sirip dan ekor

1/2 kg buah tomato masak dimesin - K.An potong kecil dan mesin dengan sedikit air

1/2   cawan minyak masak
3 sudu besar tomato puri
garam dan gula secukup rasa  (K.An letak 2 sudu teh garam dan 1 sudu besar gula)

Cara membuatnya:

1. Susunkan ikan yang telah dibersihkan tadi di dalam periuk tekanan.   (wajib guna periuk tekanan ye...)
2.  Masukkan tomato kisar, tomato puri, minyak, garam dan gula. seperti di dalam gambar.
3. Tambahkan air sehingga semua ikan ditenggelami kuah. Tutup periuk tekanan.

4. Hidupkan api agak besar sehingga periuk tekanan keluar wap. Tukarkan kepada api sederhana dan masak selama 45 minit.  Matikan api, buka periuk tekanan dan sedia dihidang begitu sahaja bersama nasi atau roti.


***** ketika proses memasak, bau yang terbit daripada periuk tekanan akan berubah, daripada bau ikan kepada bau sardin dalam tomato sos yang sungguh menyelerakan.....

***sardin yang K.An buat ni, tulangnya masih belum lembut sepenuhnya. Pada pandangan K.An jika inginkan tulangnya lebih lembut, tambahkan lagi air dan masak lebih lama anggaran 60 minit ke 90 minit....(jika air tidak mencukupi, nanti sardin kita kering dan hangit pulak...