Friday, November 26, 2010

Ikan Tilapia Goreng Belado (berlada)

Assalamualaikum..... salam Jumaat kepada semua..
Cuaca sejuk segar di luar rumah, dengan anak-anak yang masih lena dibuai mimpi membolehkan K.An 'mengerah tenaga'(hihihih... malas je sebenarnya) mengemaskini periuktanah yang disayangi....
Cuti sekolah dah bermula, makanya sibuk tak habis juga... sibuk tak sibuk,kena tunaikan tanggungjawab menambah koleksi resepi untuk semua...

Dah lama tak kongsi resepi lauk, hari ni, K.An bawakan resepi mudah tapi enak dan boleh dimasak berulangkali tanpa jemu... Tilapia goreng belado (berlada) ni resepi kampung je, tapi tak jemu dimakan dan boleh dipelbagaikan jenis ikannya...

Bahan-bahan:

2 ekor ikan tilapia saiz sederhana (hitam atau merah...dua-dua boleh)- siang dan bersihkan dengan asam jawa atau limau kasturi
**4 biji cili merah saiz XL
**4 biji cili hijau saiz XL
**3- 5 biji cili padi akar -ikut citarasa pedasnya
Bertnda** biarkan sebiji-sebiji, tak perlu dipotong

1 sudu teh asam jawa Xtra Adabi
1/2 sudu teh belacan siap dibakar
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih- kupas kulit sahaja, tak perlu dihiris
1 labu bawang besar- hiris bentuk gelang

sedikit minyak dan air
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing. Angkatdan ketepikan

2. Menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawangmerah dan bawang putih selama 3 minit atau bahagian luar cili dan bawang layu. Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan pengisar kering. Kalau ditumbuk lagi bagus sebab kita tak nak tekstur sambal terlampau halus.

3. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan sambal yang telah ditumbuk tadi dan tambahkan sedikit air. Masukkan asam jawa xtraAdabi (atau 1 sudu besar air asam jawa) dan tumis hingga sambal pekat dan agak kering. Tambah garam dan gula secukup rasa.

4. matikan api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan... sedia dihidang..

***** K.An juga goreng ikan keli dan gaulkan dengan sambal lada ni..Buat sekali masak lemak kobis...berebut-rebut anak beranak makan... hihiihi.... alhamdulillah

Thursday, November 11, 2010

Kek Oren dengan Krim keju di hari ulangtahun

Alhamdulillah hari ni telah diumumkan keputusan UPSR bagi tahun 2010 dan Asma'- anak kedua K.An bersama 38 lagi rakan-rakannya dari SK Putrajaya Presint 8 (1) telah mendapat 5A untuk kesemua mata pelajaran yang mereka ambil. Taniah kepada anak-anak semua dan terima kasih kepada guru-guru yang bertungkus lumus mengajar di kelas dan juga kelas tambahan yang diadakan khas untuk pelajar tahun 6.Semuanya telah bekerja keras hingga ke saat akhir dan alhamdulillah berbaloi...

Gembira dengan keputusan tu, maka k.An pun bersemangat nak up-date blog hari ni... Resepi pun istimewa daripada biasa bersempena hari ulangtahun kelahiran Maryam yang ke-3 yang sama tarikh dengan ulangtahun perkahwinan k.An dan Abang Azam yang ke 16 iaitu pada 11 November yang lalu.

Memandangkan Maryam sendiri buat pilihan nak kek oren dengan hiasan 'kaler'purple kesukaan dia, makan terhasillah kek oren dengan hiasan krim keju ni... Resepi asal k.An ambil dari Saji Online dengan sedikit perubahan...


Bahan-bahan Kek Oren:

Bahan A:

200 gm mentega-suhu bilik
1 sudu besar ovelette

Bahan B:
5 biji telur gred A- asingkan kuning dan putih
225 gm gula kastor
35 gm susu cair
1 sudu besar perisa oren- k.An gunakan sunquick limau mandarin

Bahan C:
250 gm tepung superfine-
1/2 sudu teh garam
1 1/2 susu teh baking powder

****k.An gunakan 225gm tepung kek ditambah 1/2 sudu teh baking powder sebab adunan dah nampak pekat sebelum tepung dihabiskan.

Cara membuatnya:

K.An gunakan teknik buat kek macam zaman dulu-dulu sebab K.An agak fobia kek tak naik jika menggunakan teknik yang ditunjukkan kat resepi asal,

1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Pukul putih telur di dalam mangkuk berasingan hingga berbuih kental
3. Pukul kuning telur bersama gula hingga kembang. Cedokkan putih telur( yang kembang sahaja- sebab yang tertinggal tu adalah air yang selalu menyebabkan kek tak naik sempurna) dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Gaul rata. Masukkan adunan A dan pukul sebati menggunakan speed sederhana.

4. Akhir sekali campurkan pati oren, susu cair dan bahan C yang telah diayak bersama. Gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang yang teah dilengserdan dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 160 -180 darjah Celcius hingga kek masak. (K.An gunakan loyang bulat berukuran 24 sm.) Sejukkan sebelum disapu krim keju.
Krim:

A) 250 gm krim keju Philadelphia
50 gm mentega
100 gm susu pekat
1 sudu teh perisa oren sunquick

Cara membuatnya: pukul semua bahan dengan kelajuan tinggi hingga kembang. Asingkan sedikit untuk diwarnakan mengikut warna kegemaran. Sapukan pada kek dan hias ikut citarasa.
K.An memang sukakan kek ni yang cukup sesuai dengan krimnya... Abang Azam yang tak suka kek pun, kali ni dapat menikmati keenakan kek sebenar... alhamdulillah...

Selamat mencuba.

Thursday, November 4, 2010

Rehat dan main-main dengan Munirah...

Assalamualaikum semua.... Munirah dah pandai main-main, usik-usik kakak, kacau ummi masak dan kacau ummi update blog..hihiihi... jadi sekarang, ummi asyik layan Munirah sampai tak sempat mengadap komputer...

Memang tak boleh tinggal si Munirah ni bila dia saja-saja tersengih-sengih kat ummi.. taksampai hati juga nak tinggal kalau dia merengek... pipi tembam.. cukup best dipicit-picit.hehhehh. Untuk pengetahuan semua, umur Munirah dah masuk 3 bulan..






Pose ala anak dara..