Thursday, July 29, 2010

K.An Dah Selamat Bersalin..Alhamdulillah...

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah pada 27 Julai 2010 bersamaan 15 Syaaban 1431 yang lepas K.An telah selamat melahirkan anak yang ke -6 , seorang puteri yang kami namakan Munirah Huda.

Asalnya baru je K.An nak masukkan N3 menceritakan yang doktor K.An nak tetapkan 1 Ogos sebagai tarikh bersalin sebab tak nak kelam kabut dan risau tak sempat sampai hospital waktu sampai masa nanti.

Tapi itulah yang dikatakan manusia merancang tapi Allah yang menentukan. Allah dah tentukan lebih awal lagi dan mengambil sempena hari yang mulia dan mudah didingati .. Hari Nisfu Sya'aban. Alhamdulillah semuanya juga berjalan lancar dan mudah.

24-26 Julai: dah terasa sakit-sakit perut yang ketara... doa supaya bersalin selepas Asma' selesai trial UPSR yang berakhir Rabu 28 Julai.

27 Julai... malam tu dah terasa sakit makin kuat tapi buat kerja macam biasa. Cuci kain, masak, mengemas dsb. Tapi dah tengahari tu, rasa tak tertahan pulak sakitnya. Telefon segera abang Azam, suruh dia balik tengahari tu juga. Tunggu anak-anak balik sekolah, siap dan terus ke Pusat Rawatan Putra, Sg. Buloh.

4.00 ptg: tiba di hospital, doktor suruh masuk wad terus tapi K.An nak buat CTG dulu. Dah buat CTG, cek pintu rahim dan contraction, doktor kata kena tahan daaa......

6.00 ptg, sekali lagi cek memang sah dah nak bersalin. Doktor K.An kata dia akan datang segera untuk sambut baby...

7.15 mlm: doktor pecahkan air ketuban dan selepas tu mula contraction yang lebih kerap. Pukul 8.15 mulalah proses kelahiran...

8.43 malam: K.An selamat melahirkan bayi Munirah ke dunia ini.. Alhamdulillah....


Terima kasih tak terhingga kepada semua yang mendoakan K.An dan baby dan kepada semua kakitangan Pusat Rawatan Putra Sg. Buloh yang dah macam ahli keluarga kami sendiri.. Jasa kalian dikenang selamanya...

Saturday, July 24, 2010

Nasi Dagang Terengganu dan Gulai Ikan Tongkol

Masuk yang ini dah 3 kali K.An buat nasi Dagang Terengganu berlaukkan Gulai Ikan Tongkol resepi yang disalin daripada rumah Mat Gebu beberapa bulan lepas.

Sebelum ni tak masukkan dalam periuktanah sebab tak berapa cukup bahannnya. tapi kali ni, semua bahan lengkap tapi rasanya tak banyak lari daripada yang K.An masak sebelum ni. Memang puas hati sebab dapat rasa keasliannya.
Dulu-dulu ada kawan K.An orang Terengganu yang bekalkan rempah siap, tapi sejak pindah ke sini, terpaksalah buat ramuan sendiri. Dengan resepi ni, tak kempunan le K.An nak makan nasi Dagang asli ni..
Terima kasih banyak Mat sebab tolong sebarkan resepi sebab kalau Mat yang masak, insyaAllah boeh sangaaat dipercayai...

Bahan-bahan Nasi Dagang:

K.An yang dah 'buyong' ni masak yang simple je, tak pakai pengukus sebab nak cepat... Nak versi kukus, cari kat Dapur Mat ye..

2 cawan beras super 5%- basuh dan toskan
1/2 cawan beras pulut- basuh dan toskan
4 cawan santan cair- ikut citarasa.. kalau nak pekat sikit pun tak apa. K.An jaga kesihatan..heheheh
3 ulas bawang merah dihiris
1/2 inci halia dihiris
1/2 sudu teh halba biji
garam secukup rasa

Cara memasaknya: Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi. Masak seperti biasa.


Gulai Ikan Tongkol: sumber Mat Gebu

K.An dah kurangkan sikit ikannya sebab yang ini pun dah banyak. Mat kata dia dapat tips memasak gulai ni daripada Kak Maz.., bolehle jenguk dapur Kak Maz sekali ye..

Bahan-bahan:

1 ekor ikan tongkol 500 gm- potong kecil
4 keping asam gelugor(keping)
1 camca besar gula melaka
1 st garam
1/2 inci halia-hiris
3 ulas bawang putih- diketuk
air secukupnya

**** rebus semua bahan di atas hingga ikan empuk. K.An rebus dalam periuk tekanan selama 1/2 jam hingga tulang ikan pun lembut. Jika guna periuk biasa biarkan rebusan mendidih selama 1 jam

Bahan lain:

700 ml santan sederhana pekat
1 batang serai dititik
5-6 biji cili padi- ketuk
1 sudu besar kerisik
garam dan gula
2 sudu besar cili kisar - K.An letak 5 sudu besar sebab suka lebih pedas

Bahan dikisar halus:

8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sm lengkuas
2 sudu besar ketumbar- ganti dengan serbuk pun ok jugak rasanya
1 st jintan putih
2 biji buah keras

Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan, ikan, cili padi, asam gelugor , serai, garam dan gula. Masak Gulai hingga kuah pekat.

Matikan api dan sedia dihidang bersama nasi dagang dan acar mentah/ jelatah.

*** gulai Ikan tongkol lebih sedap setelah dipanaskan berulangkali seperti kuah laksa utara.


Bubur Nasi je...

Sekali-sekala makan bubur nasi macam ni sedap tau... buat sahur boleh, sarapan boleh, buat supper pun ok juga. Kena pulak kalau dalam pantang.. berselera juga bila nampak sup ayam yang dipadankan bersama. Yang kecil, besar, tua, muda, semua boleh makan...

Bubur ni pun K.An jamu mak dan adik-adik untuk sarapan masa mereka di sini hari. Kena pulak anak Kimi- hanany tengah sakit mulut, boleh le dia menjamah bubur nasi dengan sup ayam..

Resepi nak juga ke...? Senang bangat nih... tapi bagi yang tak pernah buat sebab tak ada anak kecik kat rumah, tak tahu juga sukatannya yang sesuai.

Untuk bubur nasi: (hidangan untuk 5 orang)

1 cawan beras super 5%- basuh dan toskan
5 cawan air
sedikit garam


Cara membuatnya:
1)
1. Masukkan air ke dalam periuk biasa. Didihkan. Masukkan beras dan perlahankan api. Biar bubur mendidih dan kacau sekali-sekala agar tidak melekat. Proses agak lama hinggalah nasi menjadi bubur. Masukkan garam dan kacau sebati. tak perlu masin sangat sebab nanti dimakan dengan sup.

2)
Masukkan beras , garam dan air ke dalam periuk nasi elektrik yang ada fungsi bubur. Tekan on dan biar masak.

3)
Cara paling pantas ialah menggunakan periuk tekanan. Masukkan beras, air dan garam ke dalam periuk. Tutup rapat tudungnya dan hidupkan api besar. Biarkan hingga mendidih dan keluar wap. Perlahankan api dan biar 15 minit. Matikan api, buka tudung periuk dan kacau sebati. Jika ingin bubur lebih pekat, hidupkan api perlahan dan masak lagi hingga bubur pekat dengan periuk terbuka.

Sediakan sup ayam. Keluarkan ayam dan carikkan isinya. Gunakan untuk ditabur di atar bubur. Bahan-bahan lain.

Bawang goreng,
daun sup/ bawang,
kacang tanah goreng,
ikan bilis digoreng
telur masin
lobak masin
kicap pedas- kisar 2 ulas bawang merah bersama 10 biji cili padi akar. Campurkan dengan 1/2 cawan kicap manis, sedikit garam dan perahan limau kasturi

Masukkan bubur ke dalam mangkuk. Cedokkan sup dan tabur bahan lain. Sedia dinikmati


Thursday, July 22, 2010

Pau Kacang Merah

K.An suka tetamu datang berkunjung ke rumah sebab tetamu ni bawak rezeki. Selain suasana meriah, juga boleh merapatkan hubungan silaturrahim sesama kita. Lagi pula bila tetamu datang, kita akan masak lain sikit berbanding hari biasa kerana mengikut selera tetamu yang datang.
Bila mak dan adik-adik K.An datang baru ni, K.An sempat buat pau kacang merah yang jarang dibuat sendiri di rumah. Almaklum tak ramai yang rajin buat intinya kan.. Kebetulan K.An baru je beli inti kacang merah yang dah siap di kedai bahan-bahan kek masa 'check-up' perut baru-baru ni. Ada mak, boleh le menolong membuatnya.. K.An buat banyak sebab nak bagi jiran sekali...
Intinya beli dah siap... jadinya, tak ada resepi kat sini... ampun ye... Dohnya K.An cuba resepi baru daripada majalah Saji keluaran Februari 2009. Resepi oleh Encik Shamsudin Mapiah dari Sungai Merab, Bangi, Selangor. Resepi asal berintikan kelapa, K.An ganti dengan kacang merah.

Bahannya lain sedikit daripada yang selalu K.An buat sebab ditambah baking powder dan lemak sayuran (shortening) Hasilnya memang memuaskan hati. Lembut, gebu dan tidak 'penyek' walaupun selepas 5 jam dikukus (simpan dalam bekas bertutup setelah disejukkan)

Resepi ni menghasilkan lebih kurang 40-45 biji pau... Kalau nak sikit buat separuh adunan je ye...

Bahan-bahan:

1 kg tepung pau (K.An guna 500 gm tepung pau + 500 gm tepung gandum biasa)
200 gm gula kastor
1 sudu besar yis kering
1 sudu besar baking powder (serbuk penaik)
500 gm air- masukkan sedikit demi sedikit sebab tepung berlainan jenis, memerlukan jumlah air berbeza
1 sudu teh garam
125 gm lemak sayuran (K.An letak 100 gm je)

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli.
3. Masukkan lemak sayuran dan uli lagi sehingga menjadi doh yang kenyal dan lembut. Lebih mudah jika guna mesin atau ke dua belah tangan. Doh lembut dan tidak melekat di tangan. Tambah sedikit tepung jika doh melekat.
4. Ambil sedikit doh dan bulatkan sebesar bola pingpong. Leperkan dan isikan inti secukupnya. K.An letak banyak inti sebab anak-anak suka inti kacang merah yang banyak. Bulatkan kembali menggunakan tapak tangan.
5. Letakkan kuih pau diatas lapik kertas minyak atau daun pisang. Susun di dalam loyang dan biarkan selama 30 minit. Ulang proses sama sehingga doh habis. Sementara tu bolehlah dipanaskan pengukus dan kukus kuih selama 10-15 minit.

Sedia dihidang panas-panas.....


Sebahagian pau ni dimakan segera, sebahagian dibekalkan untuk mak balik kampung, sebahagian bagi jiran sebelah dan tinggal 6 biji lagi, K.An masuk dalam freezer dan kukus semula pagi esoknya untuk sarapan pagi..... puas hati. Alhamdulillah...

Foto terkini...

Perut dah mula sakit-sakit.... badan dah makin berat.. jalan pun dah makin perlahan. Apa taknya, K.An + 11 kg nak dibawa ke sana-sini... hihihhii.... Hujung Minggu ni dah masuk minggu ke 38. Kebiasaannya K.An bersalin awal daripada tarikh. Paling awal, 'Aisyah yang lahir di minggu ke -36. Maryam minggu ke 38 + 3 hari... Yang ini belum pasti lagi walaupun ikut tarikh, 17 Ogos. Entah-entah keluar 1 Ramadhan... ambik berkat bula mulia...
Apapun, doakan semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan Allah ye..

Wednesday, July 21, 2010

Kunjungan Keluarga dan Potluck

Minggu lepas, hari yang sibuk dan penuh dengan aktiviti kerana kunjungan mak K.An dan adik-adik dari kampung. Sebenarnya adik K.An menjalani pembedahan kecil jantung di IJN pada 15 Julai lepas. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
Seperti kebiasaan kami, bila ada peuang berkumpul, aktiviti wajib kami ialah buat majlis kesyukuran keluarga + makan-makan. Dalam perkataan lainnya 'potluck'. Bukannya susah pun, masing-masing masak ikut kepakaran sendiri. Lauk-pauk mudah dan kuih-muih biasa pun jadi sedap bila makan ramai-ramai.
Kami buat di rumah adik K.An ,Mun di Semenyih sebab mak dan adik bermalam di sana dulu sebelum ke rumah adik-beradik yang lain. K.An masak lauk yang orang lain tak kuasa nak masak sendiri. Daging Dendeng... (nak resepi, cari kat cari resepi tu ye...)
Sambal tempe sebab di kampung K.An susah nak dapat tempe sedap. Kegemaran semua....
Kuih apam dan kek pisang sebab yang ini yang mudah untuk ibu sarat mengandung. Satu adunan apam beras dapat lebih kurang 60 ketul. Satu adunan kek pisang pulak boleh dapat lebih kurang 40 potong.... Kan senang tu...

Tuan rumah, Mun buat laksa, sup sayur, sambal belacan + ulam-ulaman dan sedia buah-buahan sebagai pencuci mulut.
Sorang lagi adik K.An -Nida, bawak sate Kajang dan buat puding santan pandan dan agar-agar merah.... Semuanya sedaaap.. Alhamdulillah.
Selepas Asar, kami ke rumah Kak T dan dijamu dengan Mee/ Kue-teow sup tulang, cucur badak dan kuih koci.... Memang best....

Thursday, July 15, 2010

Classic Blueberry Muffins

Assalamulikum wrt...

K.An belum bersalin lagi ye...heheheh... cumanya pergerakan dah makin perlahan dan terhad.. almaklum usia dah meningkat, tenaga pun dah makin kurang. Masak hari-hari, resepi ulangan je.. campur dengan masak makanan kegemaran suami dan anak-anak, sementara larat ni.. macam-macam permintaan nak kena penuhi...

Minggu lepas sempat juga luangkan sedikit masa buat menu kegemaran diri sendiri pulak. Ada baki jem blueberry, dapatle K.An buat mafin ni.
K.An suka resepi klasik yang menghasilkan mafin sebenar dan bukan kek cawan seperti kebanyakan resepi sekarang. Kalau nak tahu, ada beza antara kek dan mafin ni. Teknik menyediakan mafin lebih mudah dan ringkas, menggunakan susu sebagai bahan utama dan teksturnya bersarang, kasar dan garing di luar. K.An sukakan mafin sehari selepas dibakar kerana lebih lembab dan lembut.

Resepi ni K.An ambil dari buku resepi lama K.An "Muffins and Quick Bread" terbitan Richard Carroll" (2000).

Bahan-bahan: (menghasilkan 6-8 biji mafin besar)

315 gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
90 gm gula
2 biji telur A dipukul sebentar- guna garpu atau whisk
250 ml susu segar
60 gm mentega dicairkn
125 gm bluberry segar -jika ada.... Hana.. pos sikit kat K.An!!! hehehe... (tak ada, K.An guna jem bluberry je..
2 sudu besar 'coffee sugar crystals'- K.An guna gula perang

Cara membuatnya:

1. Ayak tepung dan baking powder ke dalm mangkuk. campurkan gula, dan gaul rata menggunakan senduk.

2. Campurkan telur, susu dan mentega di dalam mangkuk lain. Gaul rata. Campurkan bahan basah dan kering bersama . Gaul sebati menggunakan 'senduk atau 'whisk'. Gaulkan bluberi segar jika ada.

3. Sendukkan adunan ke dalam acuan mafin yang di alas mangkuk kertas. Masukkan jem bluberi ke dlam piping bag. Paipkan jem ke dalam adunan. Taburkan gula perang di permukaan mafin.

4. Bakar mafin pada suhu 190 darjah celsius (api atas dan bawah) selama 20-30 minit atau sehingga mafin masak.

*** parutan kulit oren boleh juga dicampurkan ke dalam adunan untuk menambah keenakan mafin.



Thursday, July 8, 2010

Tat Keju Bluberi

Assalamualaikum wrt...

Demam Piala Dunia makin terasa akan meninggalkan kita.. kalau panjang umur dapatlah kita menonton lagi aksi jaguh-jaguh bolasepak dunia 4 tahun dari sekarang.... sedih pulak rasanya sebab kali ni K.An pun turut serta menyaksikan hampir setiap perlawanan disebabkan jadualnya bersesuaian dengan waktu santai kami sekeluarga....

Minggu depan, rutin harian kita pun akan kembali seperti biasa... tinggal menunggu bulan Ramadhan pulak menyambut kita sebulan dari sekarang insyaAllah..

Hujung minggu baru ni, bila anak bujang K.An balik bermalam, sperti biasa K.An buatlah sesuatu yang istimewa sikit untuk minum petang keluarga. Asalnya nak buat 'cheese cake' tapinya bila terpandang 'cheese tart' kat rumah Ira menu pun bertukar. Macam biasa belek koleksi majalah kat rak buku, terjumpa beberapa resepi tat keju yang nampak menyelerakan. Dalam banyak-banyak tu, K.An pilih yang menggunakan bahan yang mudah dicari dan mudah cara menyediakannya.

Masa tat ni dibakar, terbukti pilihan resepi kali ni tidak silap... baunya sungguh mengujakan. Bila siap... rasanya pun sungguh enak.. tak kalah rasa tat di hotel-hotel dan bakeri yang pernah K.An nikmati. Terima kasih, Puan Salhah Bujang dari MYSAL HOMEMADE CAKE yang berkongsi resepinya dalam Majalah Rasa Edisi Aidilfitri 2008. K.An pernah cuba resepi Roti Arab daripada beliau sebelum ni.. juga tak mengecewakan..

Jom kita tengok resepinya:

Bahan-bahan: (menghasilkan lebih kurang 40 biji tat saiz besar)

Bahan Pastri Tat:

250 gm mentega- sederhana lembut
120 gm gula aising
500 gm tepung gandum
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh air sejuk

Bahan inti keju:

500 gm krim keju
50 gm mentega
120 gm gula halus
2 biji telur

Hiasan:
jem bluberi secukupnya

Cara membuatnya:

1. Untuk pastri; campur tepung dan gula aising di dalam mangkuk. Campurkan mentega dan gaul ramas hingga menjadi 'crumb' kasar.

2. Masukkan esen vanilla, kuning telur dan air sejuk. Uli hingga menjadi doh lembut. Rehatkan selama 15 minit.

3. Canai dan terap ke dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega dan bakar daam ketuhar bersuhu 180 darjah Celsius selama 10- 20 minit atau setengah masak. (K.An bakar hingga masak sebab suka rasanya yang lebih rangup.)

4. Bila siap, keluarkan daripada acuan dan sejukkan seketika.



Untuk membuat intinya:

1. Pukul krim keju (K.An guna Philadelphia cream cheese), mentega dan gula hingga kembang dan lembut. (high speed)

2. Masukkan telur dan pukul hingga sebati (kelajuan sederhana)

3. Masukkan ke dalam 'piping bag' dan paipkan ke dalam pastri yang telah dimasak tadi. Paipkan jem bluberi di atas adunan keju.

4. Bakar selama 15 minit pada suhu 180 darjah Celsius. (tak perlu guna kaedah 'Bain marie')


**** masing-masing nak jem banyak dan tulis nama sendiri..... yang ni sebelum dibakar
***** K.An senagaja buat pastrinya tebal sedikit supaya sesuai dengan inti keju yang diisi. almaklum kalau banyak sangat keju, nanti rasa muak pulak.

*** tat keju ni sungguh sedap dimakan setelah disejukkan di dalam peti ais.

Monday, July 5, 2010

Pengat Biji Nangka

Assalamualaikum wrt semua...

Entah kenapa, hari-hari yang berlalu terasa begitu pantas.... rasa baru je bangun tidur, tau-tau dah tengahari.... siap masak, makan.... tau-tau dah lewat petang.

Rasa macam baru je pergi buat pemeriksaan bulanan pertama untuk 'baby' dalam perut ni, tup-tup... dah masuk 8 bulan kandungan ni... tak lama lagi bertambah le ahli rumah ni.... memang cepat masa berlalu.
Sebelum terlewat, jom kita semak resepi hari ni..

Pengat Biji Nangka ni sedap juga dibuat juadah berbuka puasa. Mau 2, 3 mangkuk habis kalau dah jatuh cinta dengan rasanya. Di rumah ni, semua anak-anak K.An suka... buat tak rugi sebab habis licin tak berbaki. Kalau di Pantai Timur orang panggil Kuih Butir Nangka. K.An panggil pengat Biji nangka dan K.An tambah dengan isi nangka agar rasanya lebih enak dan berlainan daripada pengat yang lain.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 1/2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung beras -k.An letak agar kuih tidak terlalu kembang, tak letak pun tak apa
3/4 cawan air suam dicampur sedikit pewarna hijau
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh air kapur cair
4-5 biji nangka- dibuang biji dan gunting kecil-kecil
1 helai daun pandan- carik dan simpul

Untuk kuah:

2-3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 cawan pati santan


Cara membuatnya:

1 Masukkan tepung pulut, tepung beras, garam dan air kapur ke dalam mangkuk. Campurkan air beserta pewarna hijau sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.

2. Ambil sedikit tepung, dan bentukkan menjadi bulat bujur seperti di dalam gambar. Susun di atas pinggan/ talam yang ditabur sedikit tepung. Buat hingga habis.

3. Didihkan 2-3 cawan air bersama daun pandan. Masukkan kuih yang siap tadi dan masak hingga timbul seperti memasak buah melaka.

4. Apabila masak kesemuanya, masukkan gula, nangka dan pati santan. Perlahankan api. Masukkan sedikit garam dan kacau hingga pengat mendidih sekali lagi. Matika n api dan sejukkan sebelum dihidang.
****K.An suka makan sebarang pengat atau bubur beberapa jam selepas dimasak kerana ketika ini, rasa kuah telah sebati dengan kuih dan pengat menjadi lebih pekat.