Tuesday, February 17, 2009

Mee Goreng Basah

Kat luar gelap gelita, walaupun baru pukul 4.50 petang. Angin kuat tapi hujan sikit-sikit je.. Pekena mee goreng basah sedap juga waktu macam ni.

Bahan-bahan: (hidangan 5 pinggan)

1 bungkus mee kuning- celur dalam air mendidih 3 minit dan toskan

2 ulas bawang putih ditumbuk kasar

2 ulas bawang merah ditumbuk halus

2 sudu besar cili kisar

1 sudu teh sos tiram

segenggam taugeh

3 tangkai sawi- asingkan daun dan batang- batangnya dipotong 1 inci panjang dan ketuk dengan pemegang pisau dan daunnya dipotong 1 inci panjang juga

kicap manis secukupnya- anggaran 3-5 sudu besar

5 ekor udang harimau

sotong, daging dihiris kecil -ikut suka (tak ada pun tak apa)

1 biji telur

1 cawan air rebusan kulit udang atau ayam (baki buat kerabu ayam hari tu...)

minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih hingga wangi. .. lebih kurang 1minit je. Api sederhana besar.

2. Masukkan cili kisar. Tumis seketika. Masukkan batang sawi. Kacau. Masukkan udang, sos tiram, kicap dan daun sawi. Kacau goreng 1 minit.

3. Masukkan air rebusan. Didihkan. Masukkan mee, taugeh dan telur. Kacau rata 1/2 minit. Tambah kicap kalau belum cukup hitamnya. Tutup api dan hidang segera dengan taburan bawang goreng, daun sup dan cili merah.
***rasa enak mee goreng basah terhasil daripada rasa bawang putih, manis udang, manis air batang sawi dan kepedasan cili kisar. Jangan sesekali memasukkan garam ke dalam mee kerana mee kuning sudah cukup masin.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin